info@cdor.rs

ДАН ДРЖАВНОСТИ И УСТАВНОСТИ СРБИЈЕ

Centar za demokratsku orijentaciju

ДАН ДРЖАВНОСТИ И УСТАВНОСТИ СРБИЈЕ

Дан 15.фебруар, познат као Сретење, државни је празник Републике Србије.

На овај датум, заокружене су две компоненте и постављени темељи за функционисање нововековне српске државе.

Поред Дана државности, који је започет Првим српским устанком, под вођством Карађорђа Петровића, 1835. донет је устав, познат као Сретењски. Устав је био врло прогресиван и писан је по узору на тековине француске револуције.

Ипак, имајући у виду тадашњу геополитичку ситуацију у Европи,постављену Бечким конгресом, све што је у себи носило обрисе тековина француске револуције – укидано је. Тако, уз интервенцију скоро свих тадашњих релевантних сила,аутономна Кнежевина Србија, свој Устав ставила је ван снаге. Но, тај период од три деценије, уз све турбулентне догађаје у целокупној Европи, довео је до тога да се Србија прво фактички, па онда и правно избори за своје постојање. Коначно, заокруживање процеса догодило се на Берлинском конгресу, када је, као Краљевина, Србија добила међународно признање.

Доношењу Устава, претходила је Милетина буна. Она је била показатељ, да су у Србији врло брзо од добијања аутономије сазрели услови за отварање питања о институционалном организовању. Та борба ће се наставити кроз читав 19. и почетак 20. века и потврдити тезу да борба за уставност представља живу политичку борбу,неретко бурне динамике, али и да без такве борбе нема државе у њеном изворном значењу.

Срећан Дан државности и Дан уставности Србије!