info@cdor.rs

Održana tribina „U susret ustavnim promenama“

Centar za demokratsku orijentaciju

Održana tribina „U susret ustavnim promenama“

Centar za demokratsku orijentaciju, u saradnji sa organizacijom CRTA, a u sklopu Festivala demokratije, u subotu 14.09.2019. godine, na Fakultetu političkih nauka, organizovao je tribinu pod nazivom „U susret ustavnim promenama“.

Na tribini su govorili Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, koji se tokom tribine bavio procesno pravnim pitanjima ustavnih promena, te Radovan Lazić, predsednik Udruženja tužilaca i član Državnog veća tužilaca, koji je govorio o uticaju predloženih izmena ustava na  položaj javnih tužilaca. Prisutnima se obratio i Lazar Babić, izvršni direktor Centra za demokratsku orijentaciju, koji je predstavio rad udruženja i prisutne upoznao sa budućim aktivnostima CDOR-a, ali i objasnio značaj rasprave o ustavnim promenama i zabrinutost zbog očiglednog nedostatka kvalitetnih polemika.

Pitanje biranja sudija, i upliva politike u te izbore je uvek atraktivno i daje mogućnosti za razmišljanje o rešenjima. I iako je, čini se jasno, da pravosuđe treba da bude nezavisno, realizacija takve ideje je sporna. O različitim uporedno pravnim rešenjima govorio je gospodin Manojlović, koji je naglasio da je podjednako važna i transparentnost unutar samih političkih partija, što je nešto što u Srbiji nije slučaj. Izrazio je žaljenje što je sve više očigledno da će pravosuđe i politika ostati tesno vezani, iako početna ideja nije bila takva, i kako je rekao: „Pri donošenju ustavnih promena krenulo se od ideje depolitizacije pravosuđa, da bi se stiglo do depravosuđacije pravosuđa.“

Takođe, nezavisnost tužilaštva je jedan od uslova da bi sudska grana vlasti bila nezavisna, a samim tim i funkcionalna. Stroga hijerarhija unutar tužilaštva, ograničene mogućnosti zamenika tužilaca, sve su to stvari koja bi se mogle preispitati i naći bolje rešenje. Međutim kako gospodin Lazić, član Državnog veća tužilaca objašnjava u Srbiji se godinama ne menja ništa i ovog puta prilika da se tužilaštvu da nezavisnost je propuštena.

Govoreći o različitim aspektima predloženih ustavnih promena, svi govornici su se ipak složili u jednom, očigledan je nedostakatak transparentnosti i političkog dijaloga u postupku izrade i donošenje ovako važnih izmena ustava.

U raspravu o ovoj veoma važnoj temi uključila se i publika, sastavljena od mahom studenata Pravnog fakulteta i diplomiranih pravnika, tako da se razvila kvalitetna diskusija. U normalnim, demokratskim okolnostima ne bi trebalo tako nešto ni naglašavati, ali kada delujete u ovakvoj klimi u kojoj su ozbiljne debate samo retke prilike, a pitanja o kojima se govori od značaja za društvo u celini, onda se može reći da je napor koji su pokazali organizatori i učesnici izuzetan podvig, ali pre svega znak ozbiljne građanske svesti.  

Centar za demokratsku orijentaciju nema nameru da se ovde zaustavi, i prepusti donošenje ustavnih promena stihijskom šaputanju po salonima, već da i dalje ukazuje na značaj ove teme, i ako ništa drugo, da postavlja pitanja. Jer pravo i obaveza pojedinca u građanskom društvu je upravo to, da pita, a ukoliko nosioci vlasti odgovore ne žele da daju, to nije njihovo pravo – već znak nemoći.